Składniki: 500 g mięsa gulaszowego kostka mięsna 3 goździki 2 ziela angielskie 1 liść laurowy ok. 2 łyżki mąki woda 1 łyżka smalcu pieprz 1. Mięso kupuję przeważnie w kawałkach. Zawsze dodaję najpierw połowę, żeby sos nie był zbyt słony. 4. Mięso dusimy do miękkości pod przykryciem. Niekiedy są zbyt duże więc kroję je na mniejsze, żeby skrócić czas duszenia. 3. Patelnię, pozostałą po smażeniu również zalewamy odrobiną wody i stawiamy na gazie. Przepis na ten sos jest w mojej rodzinie od dawna. 6. Doprawiamy pieprzem i dusimy jeszcze przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kaszą gryczaną ale również z makaronem. Podsmażamy je na dobrze rozgrzanym smalcu.
➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres:
https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/08/30/tradycyjny-miesny-sos/