Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie)

Ana
Obiad
31.08.2015 17:14
Penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie)
  • Czas gotowania: 80 min
  • Czas przygotowania: 20 min

Składniki

- ok. 500 g udźca indyka (bez kości),

- 1,5 litra bulionu,

- 1 natka pietruszki,

- ok. 150 ml śmietanki 30%,

- 1 cebula,

- 1 szklanka białego wina (wytrawnego),

- ok. 200-300 g kurek,

- 4 łyżki masła,

- ok. 250 g makaronu penne,

- przyprawy: sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa.

Przepis

Udziec kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie zalewamy 1 szklanką wina, dusimy do wchłonięcia się %. Następnie zalewamy mięso bulionem (lub podlewamy chochlą co jakiś czas). Dusimy ok. 45-60 min. (do miękkości mięsa). Kurki czyścimy (najlepiej pędzelkiem kuchennym i odrobiną wody). Cebulę szatkujemy kostka/piórka, wrzucamy na patelnię dusimy na maśle ok. 5 min. Następnie dodajemy kurki mniejszych nie kroimy, większe przekrajamy na półówki/kostkę. Dusimy także z 5 min. Możemy dodać jeszcze odrobinę białego wina i poczekać, aż się wchłonie. Na koniec dodajemy śmietankę 30%, poszatkowaną natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy uduszone mięso, mieszamy, aż śmietanka zgęstnieje i zrobi się sos. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu producenta.