Składniki na 4 porcje: 10 średnich ziemniaków 400 g kiełbasy, w miarę suchej 1 ciemne piwo 250 g sera żółtego 1 łyżka masła, do wysmarowania naczynia Beszamel: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki majeranku CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 2 H POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry o grubości ok. 4 mm. Generalnie powinniśmy tak rozplanować nakładanie składników, aby starczyło nam na 2 warstwy kiełbasy, 3 warstwy ziemniaków, 3 warstwy sera, 3 warstwy beszamelu i 3 warstwy mieszanki przypraw. Teraz zaczynamy układać warstwy: ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - kiełbasa - beszamel - ser - mieszanka przypraw - ziemniaki - beszamel - ser - mieszanka przypraw. Przepis na tę zapiekankę znalazłam na blogu Kuchnia szeroko otwarta - dodałam od siebie kilka rzeczy, między innymi piwo :) Wyciągamy i odstawiamy na bok na 10 minut, żeby nasza zapiekanka odpoczęła. Wkładamy do miski, zalewamy piwem i odstawiamy na dwie godziny na bok. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut - chcemy żeby ziemniaczki trochę zmiękły, ale się nie rozgotowały. 2. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 4 mm. Ja na ostatnie 3 minuty włączyłam funkcję grilla. Ser ucieramy na tarce o grubych oczkach.