Domowy ketchup

Ula
Przetwory
31.08.2015 10:37
Domowy ketchup

Skladniki: *3 kg miesistych pomidorow *ok. 3 lyzek cukru *2-3 lyzki octu do salatek *plaska lyzeczka soli *2 listki laurowe *8-10 ziarenek pieprzu kolorowego *3 ziarenka jalowca *lyzeczka slodkiej ewntualnie ostrej papryki w proszku *3 lyzki suszonych lub swiezych ziol do dan wloskich *2 male cebule *2 zabki czosnku Wykonanie : 1. Cebule i czosnek obieramy. Ja nie zdejmowalam skory z pomidorow ;). Podaje przyblizona ilosc przypraw, bo wszystko bedzie zalezalo od tego jakiej jakosci pomidorow uzyjemy, nalezy doprawic tak aby wam smakowalo. poniedziałek, 31 sierpnia 2015 Ketchup Bardzo smaczny, wykonony domowym sposobem :). Jego ciemna, intensywna barwa i swietnia konstyntencja, jest zasluga dlugiego redukowania/smazenia pomidorow. Mozemy w lodowce trzymac do miesiaca czasu, jezeli zrobicie wiekszoa ilosc na dluzej, nalezy sloiczki dodatkowo zapasteryzowac. Ja zrobilam wersje lagodna, ale jezeli ktos lubi bardziej pikantna wersje, nalezy dodac dodatkowo papryczke chilii. Doprawiamy octem,sola,pieprzem mielonym,cukrem i papryka i smazymy jeszcze przez okolo 10 minut, czesto mieszajac aby zapobiec przypaleniu sie ketchupu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinariauli.blogspot.de/2015/08/ketchup.html