Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml):- 5 średnich cukinii (około 2,3 kg)- 2 cebule- 1,2 l wody- niepełna szklanka octu 10%- 8 łyżek musztardy bawarskiej- łyżeczka pieprzu kajeńskiego- 2,5 łyżki soli- 1,25 szklanki cukru*do każdego słoika:- 4 ziela angielskie- liść laurowyPrzygotowanie:Cukinię obrać, wydrążyć pestki, a resztę pokroić w paski. Po kilku dniach bez znaku życia powracam do Was z kolejnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Wprost pali w gębie, ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie octowej z musztardą i pieprzem kajeńskim. Cebule pokroić w pół-talarki lub kostkę i rozdzielić po trochu do słoików. Niemniej, cieszę się iż wyszły tak pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor.