Składniki na formę o średnicy 20 cm: Na ciasto: ~ 2,5 szklanki mąki pszennej ~ 1 czubata łyżka cukru ~ 1 łyżeczka soli ~ 225 g bardzo zimnego masła (1 i 1/8 kostki) ~ 120 ml lodowatej wody Na nadzienie ~ 800 g rabarbaru ~ 600 g truskawek ~ 0.5 szklanki cukru ~ 1 łyżka soku z cytryny ~ duża szczypta soli ~ 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej ~ 2 łyżki masła ~ Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami W jednej ze swoich książek kucharskich Gordon Ramsay przy okazji przepisu na ciasto pisał o ciastach charakterystycznych dla kontynentalnej Europy, mnie natomiast zawsze zachwycały tradycyjne kruche ciasta anglosaskie z owocowym nadzieniem, złocistym wierzchem, przygotowywane w okrągłych formach z zawijanymi w falbankę brzegami. 1 żółtko 1 Na początek przygotowujemy kruche ciasto – mąkę mieszamy na stolnicy z cukrem i solą, następnie dodajemy pokrojone na małe kawałki zimne masło i szybko rozcieramy w palcach, tak aby powstało coś na kształt kuleczek wielkości ziarnka grochu, wtedy przestajemy. 5 Na tak przygotowany spód wykładamy przygotowane wcześniej nadzienie, na wierzch kładziemy kawałki zimnego masła, całość przykrywamy pozostałym ciastem, rozwałkowanym na koło o średnicy formy (u mnie 20 cm), w którym wcześniej wycinamy otworki w dowolnym kształcie, aby sok, który powstanie mógł swobodnie odparować podczas pieczenia. 2 Do ciasta dolewamy lodowatą wodę (można ją oziębić za pomocą kostek lodu, całość szybko zagniatamy dłońmi uważając aby nie ocieplić zbytnio ciasta (w razie potrzeby, gdy ciasto nie chciało się skleić można dodać 3-4 łyżki wody).