Przepis
Składniki:
150 ml śmietany kremówki 30-36%
6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Formę prostokątną o wymiarach 20x24 wyłożyć folią. Najlepiej się do tego nada spożywcza przeźroczysta folia.
Galaretki: fioletową, zieloną i pomarańczową rozpuszczamy w trzech osobnych naczyniach zalewając każdą 250 ml wrzątku.
Galaretki: niebieską, żółtą i czerwoną zalewamy 200 ml wrzątku, a następnie do każdej z nich dodajemy po 50 ml śmietany kremówki. Dobrze wymieszać.
Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniej.
Gdy całość dobrze stężeje przystępujemy do wyjęcia. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia a następnie deską i energicznie odwracamy. Zdejmujemy delikatnie folię przeźroczystą i spód znów przykrywamy papierem do pieczenia i drugą deską. Ponownie odwracamy. Warstwa fioletowa winna znajdować się na dole, a czerwona na górze. Galaretkę kroimy w kostkę.
Smacznego :)