Wielowarstwowa galaretka

Krzysztof
04.11.2013 7:54
Wielowarstwowa galaretka

Przepis

Składniki:

150 ml śmietany kremówki 30-36%

6 galaretek w kolorach: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony

Formę prostokątną o wymiarach 20x24 wyłożyć folią. Najlepiej się do tego nada spożywcza przeźroczysta folia.

Galaretki: fioletową, zieloną i pomarańczową rozpuszczamy w trzech osobnych naczyniach zalewając każdą 250 ml wrzątku.

Galaretki: niebieską, żółtą i czerwoną zalewamy 200 ml wrzątku, a następnie do każdej z nich dodajemy po 50 ml śmietany kremówki. Dobrze wymieszać.

Kolejne warstwy wlewamy dopiero po zastygnięciu poprzedniej.

Gdy całość dobrze stężeje przystępujemy do wyjęcia. Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia a następnie deską i energicznie odwracamy. Zdejmujemy delikatnie folię przeźroczystą i spód znów przykrywamy papierem do pieczenia i drugą deską. Ponownie odwracamy. Warstwa fioletowa winna znajdować się na dole, a czerwona na górze. Galaretkę kroimy w kostkę.

Smacznego :)