czekoladowy napoleon

Aga
Ciasta
13.08.2015 10:55
czekoladowy napoleon

Schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce, a następnie dzielimy na 8 równych części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i pieczemy ok 8-10 minut w 180 st. C Masa: - 4 żółtka - 4 łyżki wody - puszka skondensowanego mleka słodzonego (użyłam kakaowego) - 100 g gorzkiej czekolady - 400 g śmietanki 36% Ciasto: - 1 margaryna - 200 g śmietany 18% - ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 jajko - 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżka kakao Margarynę ucieramy na puch, a następnie dodajemy śmietanę, jajko i kakao i miksujemy. Wsypujemy 3 szklanki mąki oraz sodę i całość wyrabiamy już ręcznie, dosypując pozostałą mąkę jeśli ciasto się klei i nie odstaje od ręki. W garnku dokładnie mieszamy żółtka z wodą, dodajemy skondensowane mleko i podgrzewamy ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/08/czekoladowy-napoleon.html