Esencja Knorr do duszonych warzyw (lub 1 szkl bulionu) 2 łyżki masła orzechowego kilka łyżek oleju do smażenia Czosnkowe mini klopsiki: 50 dag mięsa mielonego (u mnie z szynki) miąższ z 2 kromek chleba 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki + trochę do obtaczania 1 łyżeczka soli pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek olej do smażenia 1/2 szkl bulionu Na patelni (najlepiej w woku) rozgrzać olej, wrzucić wszystkie warzywa (oprócz pomidorków) i smażyć na małym ogniu często mieszając ok 15-20 minut (aż będą prawie miękkie). 3. Miąższ chleba drobniutko posiekać. Dodatkowo: 1 op. makaronu farfalle (kokardki) 1. Makaron ugotować jak zwykle. 2. Cukinie, marchewki, cebulę i pora obrać i pokroić w cienkie plasterki (polecam użyć robota). Gdy się zrumienią podlać je bulionem i dusić jeszcze chwilę pod przykryciem (dzięki temu nie będą suche, a dodatkowo zbierzemy z patelni wszystkie smaczki ze smażenia klopsików). 5. Na talerz wyłożyć jeszcze gorący makaron i nałożyć na niego porcję sosu lub po prostu wymieszać ugotowany makaron z sosem. SKŁADNIKI: Sos warzywny: 2 małe cukinie 4 marchewki 1 cebula 1 mały por 20 dag pieczarek garść fasolki szparagowej 12 pomidorków koktajlowych Dodać klopsiki (razem z sosem), wszystko wymieszać i poddusić jeszcze chwilę aż warzywa będą miękkie i wszystkie smaki się połączą.