SMACZNEGO :) sobota, 21 grudnia 2013 Ciasteczkowa moc świąt KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM Składniki: * 1kg mąki * 0,5 kg masła * 20-25 dkg cukru pudru * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 6 żółtek * 1 cukier waniliowy * ćwierć szklanki mleka zagotować i wsypać * 2 łyżeczki amoniaku nie czubate i dobrze wymieszać * 2-3 łyżki śmietany. Podawałam bez żadnego sosu ,tylko z maggi. poniedziałek, 18 listopada 2013 Ptysie z kremem budyniowym PTYSIE Z braku pomysłu na ciasto ,szukałam ,szukałam i znalazł się przepis na ptysie,który okazał się całkiem nie skomplikowany. SMACZNEGO :) Składniki: * 200 g cukru * 60 ml mleka * 180g mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 jajka * 500 ml śmietany 30% * 5 łyżek cukru pudru * 1 słoiczek dżemu np. borowikowego * 4 łyżeczki żelatyny * polewa czekoladowa Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki: * 200 g cukru * 60 ml mleka * 180g mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 jajka * 500 ml śmietany 30% * 5 łyżek cukru pudru * 1 słoiczek dżemu np. borowikowego * 4 łyżeczki żelatyny * polewa czekoladowa Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Składniki: biszkopt z 4 jajek z tego przepisu http://cukrowapasja.blogspot.com/2013/02/cytrynka.html Krem: * 400ml śmietany 18% * 400 ml jogurtu naturalnego * 3 łyżki cukru pudru * 450 g borówek * 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Składniki: biszkopt z 4 jajek z tego przepisu http://cukrowapasja.blogspot.com/2013/02/cytrynka.html Krem: * 400ml śmietany 18% * 400 ml jogurtu naturalnego * 3 łyżki cukru pudru * 450 g borówek * 2 łyżki żelatyny Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. :D Składniki: * 1kg mąki * 0,5 kg masła * 20-25 dkg cukru pudru * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * 6 żółtek * 1 cukier waniliowy * ćwierć szklanki mleka zagotować i wsypać * 2 łyżeczki amoniaku nie czubate i dobrze wymieszać * 2-3 łyżki śmietany. Wklejam adres strony z której wzięłam przepis :) przepis Przepis ten spodobał mi się jak szukałam czegoś z jabłkiem, a że wyglądało apetycznie i nie było zbyt pracochłonne,dlatego go użyłam tylko z małą modyfikacją,bo bez polewy chałwowej . Pozostawić bitą śmietanę na parę min w lodówce,aby się lepiej zsiadła a następnie wyłożyć ją na blat z dżemem. Pozostawić bitą śmietanę na parę min w lodówce,aby się lepiej zsiadła a następnie wyłożyć ją na blat z dżemem. Wymieszać wszystko dokładnie i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia średnią blaszkę i piec w 170 stopniach przez 25 min. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć alkoholem albo słodką gorącą herbatą. Wymieszać wszystko dokładnie i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia średnią blaszkę i piec w 170 stopniach przez 25 min. Po upieczeniu i ostygnięciu przekroić na pół i nasączyć alkoholem albo słodką gorącą herbatą. Z braku pomysłu na ciasto ,szukałam ,szukałam i znalazł się przepis na ptysie,który okazał się całkiem nie skomplikowany. Składniki: Ciasto: * 8dag margaryny * 1 łyżka cukru * szczypta soli * 15 dag mąki pszennej * 4 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: * budyń śmietankowy z cukrem * 2 szkl. Składniki: Ciasto: * 8dag margaryny * 1 łyżka cukru * szczypta soli * 15 dag mąki pszennej * 4 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: * budyń śmietankowy z cukrem * 2 szkl. Zdecydowanie na okazje,np. wypad na imprezę czy randka. 5, Bez jakiego kosmetyku nie ruszasz się z domu? Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka a resztę zagotować w garnku, potem na małym gazie,energicznie mieszając wlać budyń. Proszek budyniowy wymieszać z 6 łyżkami mleka a resztę zagotować w garnku, potem na małym gazie,energicznie mieszając wlać budyń. Przepis ten spodobał mi się jak szukałam czegoś z jabłkiem, a że wyglądało apetycznie i nie było zbyt pracochłonne,dlatego go użyłam tylko z małą modyfikacją,bo bez polewy chałwowej . W garnku rozpuścić pół kostki bulionowej w gorącej wodzie i na dnie ułożyć duże liście aby gołąbki nie przywarły do dna garnka. W garnku rozpuścić pół kostki bulionowej w gorącej wodzie i na dnie ułożyć duże liście aby gołąbki nie przywarły do dna garnka. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać ostudzoną rozpuszczoną w pół szklance wrzącej wody żelatynę. W międzyczasie ubić śmietanę z cukrem pudrem i dodać ostudzoną rozpuszczoną w pół szklance wrzącej wody żelatynę. Piec w 180 stopniach przez 10 :D WESOŁYCH ŚWIĄT Dużo piekę, ale nie miałam jeszcze w swoich zbiorach przepisu na zwyczajne i dobre ciastka. 4. Wolisz gotować samemu czy z kimś? teraz takie pytania z innej beczki 5. Które święta wolisz bardziej Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy? 6. stwierdzam, że nie mam się w co ubrać :p Jestem studentką i dla tego większość przeze mnie wybranych blogów to takie w których mogę znaleźć szybkie i proste dania do zrobienia lub kiedyś gotowałam wg ich przepisów. Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać po 1 żółtku ,a potem produkty przesiane oraz 4 łyżki zimnej wody. Białka ubić z cukrem i stopniowo dodawać po 1 żółtku ,a potem produkty przesiane oraz 4 łyżki zimnej wody. Przepis jest co prawda na ogromną masę ciastek,ale w święta wszystko musi być w nadmiarze Układać gołąbki w garnku koło siebie piętrowo i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. Układać gołąbki w garnku koło siebie piętrowo i gotować na wolnym ogniu przez 1 godz. Ostudzony biszkopt przekroić na pół i posmarować kremem z borówkami,przyłożyć górnym blatem i znów posmarować. Ostudzony biszkopt przekroić na pół i posmarować kremem z borówkami,przyłożyć górnym blatem i znów posmarować. mleka * 2 łyżki śmietany 18% * starta czekolada mleczna ( z 3 kostki) mleka * 2 łyżki śmietany 18% * starta czekolada mleczna ( z 3 kostki) Ćwierć szklanki mleka zagotować i wsypać 2 łyżeczki amoniaku nie czubate i dobrze wymieszać ze śmietaną . Ćwierć szklanki mleka zagotować i wsypać 2 łyżeczki amoniaku nie czubate i dobrze wymieszać ze śmietaną . Wolisz e-booka czy papierową wersje książki? piątek, 17 stycznia 2014 poniedziałek, 6 stycznia 2014 ZARĘCZYNOWA WUZETKA WZ-ta na imprezę zaręczynową mojej siostry wyszła bardzo dobra i nie była zbyt czasochłonna. Zainspirowałam się przepisem z -ciasto-biszkoptowe-z jagodami . 3.Wolisz bardziej na słodko czy na wytrawnie? Zostałam nominowana ,więc z opóźnieniem ,ale jednak odpowiem na pytania zadane przez http://missfattyqueen.blogspot.com/. A na koniec wymieszać z zimną żelatyną. A na koniec wymieszać z zimną żelatyną. szklanki ryżu * sól, pieprzu * majeranek * natka pietruszki * 1 średnia cebula * pół kosteczki bulionu wołowego * 2 łyżki oleju szklanki ryżu * sól, pieprzu * majeranek * natka pietruszki * 1 średnia cebula * pół kosteczki bulionu wołowego * 2 łyżki oleju Szpilki - na co dzień czy na konkretną okazję? Ponieważ uzbierałam tylko 9 blogów to będzie 9 pytań,zapraszam do zabawy: 1.Twoje ulubione danie? 2.Gotując trzymasz się przepisu czy improwizujesz?