Warzywna paella z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Szara
Fit
29.07.2015 9:28
Warzywna paella z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Its an amazing vegetable feast with many interesting spices, herbs and soft cherry tomatoes which actually burst in your mouth with sweetness. INGREDIENTS (4-6 servings, 30 cm round pan): - 1/4 small head of cauliflower - 1/2 green bell pepper - 5 large radishes - 1/2 small leek - 1 onion - 2 garlic cloves - 2 handfuls of french green beans - 1 C cooked chickpeas - 1 small, fresh corn on the cob - 1/2 C hulled fresh green peas - 1 young carrot - 1/3 medium zucchini - 1/2 small, young celeriac - 10-15 cherry tomatoes - 1/2 C millet (uncooked) - 4 C vegetable stock (1L) - pinch of saffron - 1/2 tsp pink himalayan salt - 1/3 tsp black ground pepper - 1/4 tsp ground turmeric - 1 tsp smoked paprika - 1/2 tsp sweet paprika - 2 bay leaves - 4 sprigs of fresh thyme - 2 large sprigs of fresh basil - 2 sprigs fresh oregano - 1 small bunch of parsley (for garnish ) - 2 tbsp vegetable oil PREPARATION: Rinse the millet with boiling water, drain off and set aside. SKŁADNIKI (4-6 porcji, patelnia o średnicy 30 cm): - 1/4 małej główki kalafiora - 1/2 zielonej papryki - 5 dużych rzodkiewek - 1/2 pora - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 garści zielonej fasolki szparagowej - 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy - 1 mała kolba świeżej kukurydzy - 1/2 szklanki wyłuskanego świeżego zielonego groszku - 1 młoda marchew - 1/3 średniej cukinii - 1/2 małego, młodego selera - 10-15 pomidorków koktajlowych - 1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej) - 1 L bulionu warzywnego - szczypta szafranu - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/3 łyżeczki czarnego, mielonego pieprzu - 1/4 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka wędzonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 2 listki laurowe - 4 gałązki świeżego tymianku - 2 duże gałązki świeżej bazylii - 2 gałązki świeżego oregano - 1 mały pęczek zielonej pietruszki (do posypania na końcu) - 2 łyżki oleju roślinnego PRZYGOTOWANIE: Odwróciłam także proporcje, normalnie to ryż z dodatkami a u mnie to dodatki z kaszą, bo połączyłam ją ze wszystkimi warzywami, które akurat przyniosłam z targu, co w rezultacie stworzyło bardzo polską jej odmianę, pełną młodych świeżych warzyw i kolorów ;) Dzięki temu na talerzu ląduje nam kwintesencja lata. Odwróciłam także proporcje, normalnie to ryż z dodatkami a u mnie to dodatki z kaszą, bo połączyłam ją ze wszystkimi warzywami, które akurat przyniosłam z targu, co w rezultacie stworzyło bardzo polską jej odmianę, pełną młodych świeżych warzyw i kolorów ;) Dzięki temu na talerzu ląduje nam kwintesencja lata. To wspaniała warzywna uczta, w której przeplatają się ciekawe przyprawy, zioła, i miękkie pomidorki koktajlowe, które po ugotowaniu w całości, dosłownie wybuchają nam w ustach słodyczą. To wspaniała warzywna uczta, w której przeplatają się ciekawe przyprawy, zioła, i miękkie pomidorki koktajlowe, które po ugotowaniu w całości, dosłownie wybuchają nam w ustach słodyczą. Bo tak jak w risotto, bulion do ryżu dodaje się stopniowo, tak tu wlewa się go od razu i zostawia paellę, aby sobie powoli bulgotała. Bo tak jak w risotto, bulion do ryżu dodaje się stopniowo, tak tu wlewa się go od razu i zostawia paellę, aby sobie powoli bulgotała. VEGAN PAELLA WITH SUMMER VEGETABLES, CHICKPEAS AND MILLET Paella to danie stworzone na lato, które trzeba przyrządzić co najmniej kilka razy ;) Po tym czasie dorzucamy ciecierzycę, kaszę, zioła, przyprawy i bulion, mieszamy wszystko dokładnie, zmniejszamy ogień i zostawiamy paellę, aby sobie spokojnie bulgotała 15 minut, mieszając w trakcie kilka razy. Bazą tradycyjnie jest mały, średnioziarnisty ryż, który duszony jest w bulionie z dodatkami. Bazą tradycyjnie jest mały, średnioziarnisty ryż, który duszony jest w bulionie z dodatkami. Siekamy wszystko na małe kawałki (oprócz pomidorków, które dodajemy w całości), kalafiora rozdzielamy na drobne różyczki. Oczywiście, to co dzisiaj prezentuję to mocna wariacja na temat tradycyjnej hiszpańskiej paelli, ale jej sposób przygotowania jest bardzo podobny do tej oryginalnej. Oczywiście, to co dzisiaj prezentuję to mocna wariacja na temat tradycyjnej hiszpańskiej paelli, ale jej sposób przygotowania jest bardzo podobny do tej oryginalnej. Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na dużej patelni (moja ma 30 cm) i wrzucamy cebulę, smażymy ok. 5 minut. Next add pressed garlic and fry for 2 minutes. Then add the rest of the vegetables (except zucchini and parsley) and fry for approx. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy. Danie było początkowo spożywane przez robotników, którzy jadali gotowany ryż podczas przerwy w pracy. Heat 2 tablespoons oil in a large frying pan (mine is 30 cm wide) and add the chopped onion, fry for approx. Potrawa ta przypomina trochę risotto, ale jest z nią mniej pracy. Potrawa ta przypomina trochę risotto, ale jest z nią mniej pracy. The base was traditionally made with small, short-grain rice, which is cooked in a broth with additional ingredients. The base was traditionally made with small, short-grain rice, which is cooked in a broth with additional ingredients. Celebrujące obfitość sezonowych warzyw, a także idealnie nadające się na wspólne wieczorne, letnie biesiadowanie, podczas którego celebrujemy ciepłe dni i piękną pogodę. After that add chickpeas, millet grits, herbs, spices and broth, stir well, reduce the heat and leave it to simmer for 15 minutes, stirring occasionally. Nazwa paella pochodzi od łacińskiego słowa patella, które określało metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom. Nazwa paella pochodzi od łacińskiego słowa patella, które określało metalowe naczynie służące Rzymianom do ofiarowywania darów bogom. Cut of the sweetcorn grains from the cob. Chop vegatables into small pieces (except cherry tomatoes), divide the cauliflower into small florets. The dish was initially consumed by workers who ate cooked rice during a break at work. The dish was initially consumed by workers who ate cooked rice during a break at work. The name paella comes from the latin word patella, which described a metal dish which Romans used for offering gifts to the gods. The name paella comes from the latin word patella, which described a metal dish which Romans used for offering gifts to the gods. Lekkie, ale sycące danie, które jest proste, a zarazem wykwintne. Lekkie, ale sycące danie, które jest proste, a zarazem wykwintne. In my dish these additional components play the main part and the millet its a secondary ingredient.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://foodpornveganstyle.blogspot.com/2015/07/weganska-paella-z-letnimi-warzywami.html