Krokodyle oczy

Małgorzata
Ciasta
22.07.2015 23:13
Krokodyle oczy

Składniki: Ciasto ( 25×40 ): 4,5 szkl mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki amoniaku 1,5 kostki margaryny 6 żółtek 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżeczki kakao ok. 1 słoik powideł 32 wydrylowane wiśnie Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1/2 szkl cukru 200 g masła Mąkę przesypujemy na stolnicę, dodajemy margarynę startą na tarce, do tego proszek do pieczenia, amoniak oraz żółtka i cukier. Dodatkowo: 1 mleczna czekolada 2 łyżki mleka okruszki biszkoptowe 1. 2. 1 szkl mleka gotujemy z cukrem. Ciasto z kakaowymi kulkami układamy jako pierwsze, smarujemy kremem i przykrywamy drugim kruchym ciastem. Niby zwykłe kruche ale z dodatkiem drylowanych wiśni oraz powideł śliwkowych uzyskuje niepowtarzalny smak. Jedno z nich smarujemy powidłami i układamy kakaowe kulki. Na koniec rozpuszczamy czekoladę w mleku, Oba jasne ciasta wałkujemy na kształt prostokąta. Dzielimy je na 3 równe części.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/07/22/krokodyle-oczy/

Małgorzata