Składniki na blachę 35*25 cm: ok. 2 opakowania herbatników maślanych pełnoziarnistych 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym (400 g) 1 puszka masy krówkowej kajmak (400 g) 3 szklanki mleka (750 ml) 3/4 szklanki cukru ziarenka z 1 laski wanilii 125 g masła 4 łyżki maki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 jajka 600 ml śmietany kremówki 36% + 1 łyżka cukru pudru gorzka czekolada starta na tarce p drobnych oczkach do oprószenia Wykonanie: Formę o wymiarach 25x35 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, aby potem łatwo mi go było wyciągnąć z formy. Do gotującego się mleka wlałam zmiksowane mleko z jajkami i mąkami i gotowałam chwilkę porządnie mieszając, a tak dokładnie to miksując mikserem na średnich obrotach :) Gorący i gęsty budyń wylałam na drugą warstwę ciastek i na budyń wyłożyłam trzecią i ostatnią warstwę ciastek. Następnego dnia ubiłam kremówkę z łyżką cukru pudru i wyłożyłam na te wszystkie warstwy w formie :) BUDYŃ: Dwie szklanki mleka zagotowałam razem z cukrem, masłem i ziarenkami z laski wanilii. Wykonanie go można rozłożyć na dwa etapy, najpierw kajmak i budyń, a na drugi dzień bita śmietana. I teraz albo można kroić i jeść, albo wstawić do lodówki i czekać na gości :) SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) Jak widać ciasto prezentuje się całkiem ładnie, bałam się, że przy krojeniu będzie się ciapać, a tu taka niespodzianka :) Ja nie wiem dlaczego zwlekałam z tym ciastem tak długo, nie jest ani trudne, ani pracochłonne.