składniki: mus porzeczkowy 600 g oczyszczonej czarnej porzeczki cukier do smaku, ok 3-4 łyżki 2-3 łyżki wody galaretka o smaku owoców leśnych lub truskawkowa masa serowa 50 g masła 1/2 szklanki cukru 1 kg sera, u mnie z wiaderka 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki mleka oraz biszkopty do wyłożenia formy Masło i ser przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Następnie do masy serowej dodać 3-4 łyżki porzeczkowego musu, tak dla koloru. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody i dodać do pozostałego porzeczkowego musu. Porzeczki przełożyć do garnka z grubym dnem, dodać wodę oraz cukier i zagotować. Serniczek ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały. Żelatynę namoczyć w mleku następnie podgrzać aby się rozpuściła. Potem przetrzeć przez gęste sito aby pozbyć się pesteczek.