Serdecznie polecam:) Składniki: - 400 gram maki chlebowej - 20 g drobnego cukru - pół łyżeczki soli - 4 gram drożdży suchych lub 8 gram świeżych - 260 gram mleka - 30 gram roztopionego masła - 8 przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku Czosnkowo-pietruszkowe masło: - 2 łyżki drobno posiekanej świeżej natki pietruszki - 60 gram miękkiego masła - 12 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę Wykonanie masła: Przepis zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje Wypieki (ja zwiększyłam ilość czosnku w masełku i dodałam czosnek do ciasta) natomiast oryginalny przepis znajduje się na blogu Happy Home Baking. Ponadto: - 1 jajko - łyżka słodkiej śmietanki Wykonanie bułeczek: Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche wymieszać z pozostałymi składnikami). Pietruszkę, masło i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Gdy drożdże urosną dodać je do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Uformować kulę i pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.