Tarta z bobem i fetą

Dagmara
Przekąski
09.07.2015 0:15
Tarta z bobem i fetą

Składniki na spód: 150 g mąki pszennej 1 1/2 łyżki lodowatej wody 100 g masła 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta soli Składniki na nadzienie: 5 jajek 100 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 140 g sera feta, pokruszonego 400 g ugotowanego i obranego bobu 2 dymki (zielona część), drobno posiekane 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty 5 łyżek tartego parmezanu świeżo mielony pieprz 4. Tartę kroimy na 4 porcje, wykładamy na talerze, dekorujemy świeżą miętą. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Poniżej przedstawiam przepis na pyszną tartę z bobem, fetą, dymką i parmezanem. Mieszankę wylewamy na upieczony spód, posypujemy ostatnią łyżką parmezanu i wkładamy do piekarnika. Z podanych składników przygotujecie tartę o średnicy 20 cm dla 4 osób. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Dodatkowo: oliwa z oliwek do wysmarowania formy 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej do podania (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/07/tarta-z-bobem-i-feta.html