Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy

Ana
Desery
08.07.2015 21:15
Lody, lody na ochłodę czyli jak z dżemu możemy zrobić sorbet truskawkowy
  • Czas gotowania: 15 min
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

- 1 kg truskawek,

- ok. 4 łyżki cukru np. brązowego (w zależności jak słodkie są truskawki i jak słodki chcemy uzyskać sorbet)

Przepis

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Owoce wrzucamy do garnka, posypujemy cukrem (lepiej wsypać mniej cukru, a potem ewentualnie dosłodzić). Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy owoce zaczną się pienić, gaz zmniejszamy. Po ok. 10-15 min z truskawek utworzy się nam dość gęsty dżem z wodą. Odstawiamy, czekamy na ostygnięcie. Następnie blenderem miksujemy wszystko na gładko. Zalewamy pojemniczki na lody (np. Ikea), wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc. Aby swobodnie wyjąć lody z pojemniczków, możemy chwilę odczekać, bądź zalać/włożyć na chwilę do wrzątku.

Sorbety możemy równie dobrze wykonać pomijając gotowanie. Wystarczy świeże truskawki zmiksować z cukrem i od razu przelać do pojemników.