Polecam :) * korzystałam z przepisu znalezionego tutaj Składniki na tortownicę o średnicy 20cm lub kwadratową blaszkę 20 x 20cm: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki bezglutenowej) 3 łyżki ciemnego kakao 1 szklanka cukru (ja użyłam trzcinowego, ale każdy inny będzie równie dobry) 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek oleju roślinnego 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej 1 szklanka wody Wykonanie: Formę do pieczenia wyłóż papierem lub matą teflonową. To naprawdę kryzysowe ciasto ;) Dzięki temu, że do ciasta nie potrzeba jajek, mleka, czy masła, mogą się nim cieszyć osoby z alergiami na te produkty, a do tego całość może być również przygotowane z bezglutenowych mieszanek mąk. Mimo tych utrudnień amerykańskie gospodynie domowe wciąż nieźle sobie radziły i dzięki ich pomysłowości możemy się zajadać tym bardzo popularnym do dziś ciastem :) Crazy Cake (z angielskiego dosłownie Zwariowane Ciasto) nie zawiera jajek, mleka, ani masła, a do jego przygotowania wystarczy nieduża forma do pieczenia i łyżka. To pyszne czekoladowe ciasto naprawdę jest kryzysowe, wywodzi się z czasów Wielkiego Kryzysu, gdy wiele produktów spożywczych nie można było nigdzie kupić lub były po prostu zbyt drogie. Jest niedrogie w przygotowaniu i w sam raz na okazje, gdy goście już prawie pod drzwiami, a w domu nie ma nic do kawki. Wystarczy kilka minut pracy oraz około pół godziny w piekarniku i na deser możecie zajadać się niesamowicie wilgotnym, puszystym ciastem :)