250g ziemniaków 100g masła 250g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 100 g cukru skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki marmolady śliwkowej (może być dowolna) Formujemy kulę owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1h. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm. Na stolnicę wsypać mąkę, cukier, przetarte ziemniaki, jajka, skórkę z cytryny i rozdrobnione masło. Lukier: 200g cukru pudru 4 łyżki ciepłej wody Puder utrzeć z wodą. W małym garnuszku rozgrzewamy marmoladę stale mieszając, aby się nie przypaliła i smarujemy nią ciasteczka. Wycinamy ciasteczka w dowolnym kształcie i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Obrać przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.