Składniki: Kapusta: 1 główka młodej kapusty 2 marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości kapusty. młoda kapusta z pulpetami