Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży

Danka
Ciasta
28.06.2015 17:55
Bułki słodkie z truskawkami bez drożdży

Składniki: na około 8-10 szuk - 2,5 szklanki mąki pszennej + dodakowa mąka do opruszenia blatu i posypania ciasta - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia - kilka kropli ekstraktu z wanilii - pół szklanki cukru - pół szklanki ciepłego mleka - 1 jajko - szczypa soli - 20-30 ml oleju Nadzienie: - około 1 kg truskawek, około 3-4 truskawki pokrojone w kawałki do każdej bułki - do każdej bułeczki po małej szczypcie cukru Dodakowo: - każdą bułkę posmarować przed pieczeniem po około1 łyżeczką letniego mleka Przygotowanie: 1. , po około 1 łyżeczce mleka na bułeczkę Piec: 35-50 minut w temperaurze 180 stopni, aż bułeczki się przyrumienią Gotowe bułeczki można posypać cukrem pudrem bądź polać lukrem Smacznego :) 6. Każdy z fragmentów ciasta rozpłaszczyć na placuszek, po środku których należy ułożyć pokrojone truskawki i posypać je cukrem. 7. Nasępnie placuszek należy zakleić jak pierożka i formułować z niego bułeczkę podłużną bądź okrągłą. 8. Układać na blaszce posypanej bułką tartą bądź wyłoonej papierem do pieczenia 9. 5. Ciasto uformować w wałek, nasępnie pociąć na paski-jak duże kopytka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kreatywnepiny.blogspot.com/2015/06/buki-sodkie-z-truskawkami-bez-drozdzy.html