Przy robieniu sosu wystarczy zmiksować świeże owoców z dodatkiem cukru lub miodu lub zmiksowane owoce zagotować z dodatkiem cukru. Sos truskawkowy: Truskawki zmiksować z syropem z kwiatów czarnego bzu, dosłodzić miodem akacjowym. W tym celu przygotowaną masę należy schłodzić do 5-10 stopni, przelać do wcześniej zmrożonego pojemnika maszynki (ok. 10 godz. w zamrażarce), ukręcić lody. Przygotowanie: Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasionka, zagotować z mlekiem, wystudzić, przecedzić przez sito, schłodzić w lodówce. W Składniki: 300 ml śmietany (30%), 150 ml mleka (3,2%), 2 szklanki płatków akacji, 50 g drobnego cukru. Miejmy nadzieję, że fala wyższych temperatur niebawem do nas dotrze ;)Kolejny mrożony deser idealny na letnie upały - lody akacjowe zrobione na bazie śmietanki i mleka, bez jajek. Lody smakują rewelacyjnie z sosami z owoców sezonowy.