Składniki dla dwóch osób: 4 grube szparagi 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka octu jabłkowego 1 pierś z kurczaka 4 plastry szynki parmeńskiej lub crudo świeżo mielony pieprz Składniki na sos: 1 łyżka oleju 3 szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 50 ml whiskey 100 g śmietanki 30% 1 gałązka tymianku szczypta soli świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na desce rozkładamy Plasterek szynki, na nim kładziemy drobiowy kotlecik, a na nim dwa kawałki szparaga. W małym garnuszku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli, dwie łyżeczki cukru i łyżkę octu. Osuszamy na ręczniku papierowym i przecinamy na pół. Czynność powtarzamy aż do wyczerpania składników, po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-35 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulą i czosnek. 4. Gdy naszym roladkom zostało 10 minut do końca pieczenia, zaczynamy przygotowywać sos. 5. Na talerze wykładamy roladki, polewamy je ciepłym sosem śmietanowym. Wlewamy whiskey i odparowujemy połowę, po czym dodajemy śmietankę i gałązkę tymianku.