Składniki: (na tortownicę o średnicy 18-20 cm) Ciasto: - 150 g mąki - 40 g zmielonych migdałów - 2 łyżki drobno zmielonej kawy - 50 g cukru - 5 g cukru waniliowego - 85 g margaryny/masła - 1 żółtko - szczypta soli - odrobina soku z cytryny Krem śmietankowy: - 250 g śmietany kremówki 30 % - 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody - 2 łyżeczki cukru pudru Krem czekoladowy: - 250 g śmietany kremówki 30% - 100 g czekolady deserowej - 2 łyżki żelatyny na 4 łyżki wody Kawowa galaretka: - 400 ml świeżo zaparzonej kawy - 2 łyżki żelatyny - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka whisky - 250 ml ubitej na sztywno śmietany 36% na warstwę przed galaretką Przygotowanie: 1. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i dokładnie zagnieść na gładką masę. 2. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 min, bądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Rozpuszczoną czekoladę w raz z pozostałą żelatyną dodać do drugiej części śmietany i dokładnie zmieszać za pomocą miksera na dużych obrotach. 4 Połowę żelatyny dodać do składników w pierwszej misce i wymieszać dokładnie mikserem na dużych obrotach. Śmietanę rozdzielić do dwóch misek 3. Żelatynę rozpuścić w wodzie i odstawić na 10-15 minut by napęczniała. Zaparzyć kawę 2. Żelatynę zalać ciepłą wodą i odstawić na 10-15 minut by napęczniała 3. Masę śmietankową położyć na schłodzonym spodzie i włożyć do zamrażalnika do momentu aż masa czekoladowa będzie gotowa.