SKŁADNIKI: (na 2 porcje) 2 jajka 2 łyżki masła 4 łyżki kaszy mannej błyskawicznej 3 łyżki mąki mała szczypta soli ewentualnie szczypta cukru jeśli robimy kluski na słodko 1. Robi się je błyskawicznie, pysznie smakują i można jej jeść zarówno na słodko jak i na wytrawnie - z pewnością wchodzą na stałe do naszego menu. Masło rozpuścić (chyba że jest bardzo miękkie to nie trzeba rozpuszczać). 3. Żółtka zmiksować z cukrem (tylko jeśli robimy w wersji na słodko), a następnie dodać masło, mąkę i kaszę i ponownie zmiksować. W wersji klasycznej robi się je głównie na rosole i innych zupach, jednak ja przygotowałam je większe, takie bardziej jak małe placuszki i podałam z sosem. 5. Porcje ciasta kłaść łyżką na wrzątek (nabierać troszkę ciasta, zanużyć we wrzątku i delikatnie zsunąć ciasto, nie mieszać bo kluseczki się porozwalają). Pysznie smakują również później odsmażone :) czwartek, 25 czerwca 2015 Kluski kładzione z kaszy mannej - na słodko i wytrawnie