Domowe lody w porównaniu do tych zakupionych w sklepach nie posiadają takich dodatków jak: - guma guar- naturalny zagęszczać i stabilizator, który może powodować reakcje alergiczne - syrop glukozowo-fruktozowy, który blokuje leptynę przez co ciągle czujemy się głodni - mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych- emulgatory i stabilizatory nadające lodom puszystą konsystencję - karagen czyli substancję zageszczającą, która może działać przeczyszczająco - substancje barwiące i nadające smak. Składniki: - Mleko lub śmietana 30% - 330 ml - Żółtko jaj- 2 sztuki (przy zastosowaniu śmietany) - Cukierki krówki- 10 sztuk - Mleko- 100ml Przepis: Krówki pokruszyć i roztopić w rondelku z mlekiem na małym ogniu, ciągle mieszając, wystudzić. Można je jeść odrazu po przygotowaniu, natomiast jak dla mnie lepiej je jeszcze dodatkowo zmrozić, gdyż będą w tedy twardsze.