Uwielbiam drożdżowe bułeczki, a te własnej roboty są najlepsze ;) Składniki na ciasto: - 2,5 szklanki maki pszennej - 50g drożdży - 2 żółtka (białka zostawiamy do posmarowania wierzchu) - 2 czubate łyżki cukru - 16g cukru wanilinowego - 3/4 szklanki ciepłego mleka - szczypta soli - 80g miekkiego masła - 4 średnie jabłka - płaska łyżeczka cynamonu - łyżeczka płynnego miodu - 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: - Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. - Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i czekamy ok. 20 min. do napuszenia. - Jabłka obieramy i kroimy w niewielką kostkę, dodajemy cynamon, miód i sok z cytryny - mieszamy.