składniki: ciasto 3 szklanki mąki u mnie typ 500 Młyn Kopytowa 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 25 g świeżych drożdży 1 jajko 100 g masła szczypta soli dodatki ok 450 g małych truskawek 100 g cienkiego młodego rabarbaru białko do posmarowania tarte migdały do posypania Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do przestudzenia. Następnie ciasto przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 -170 C i piec ok 25 minut funkcja góra-dół aż bułki ładnie się przyrumienią. Każdą część ciasta uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na placek i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, odstawić na 15 minut. Potem ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniej więcej równe części, u mnie 12.