Pralinki z truskawkowym nadzieniem

Dagmara
Desery
13.06.2015 23:43
Pralinki z truskawkowym nadzieniem

Składniki na 24 pralinki: 150 g truskawek 1 łyżka cukru 1/2 łyżki wódki 45 ml śmietanki kremówki (3 łyżki) 200 g białej czekolady 175 g mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na garnku z gotującą się wodą stawiamy miskę odporną na wysokie temperatury (najlepiej metalową)- dno miski nie może dotykać wody! Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną na kawałki białą czekoladę, przykrywamy i pozostawiamy na 5 minut. Przy pomocy małej łyżeczki napełniamy czekoladowe skorupki truskawkową masą, pozostawiając około 2 mm od krawędzi - zostawiamy miejsce na czekoladowy spód. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przy pomocy pędzelka dokładnie smarujemy czekoladą ścianki i dno foremki - warstwa nie może być zbyt cienka, bo pralinki przy wyciąganiu mogą popękać. Dodajemy wódkę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 5-7 minut, aż odparuje nadmiar wody. Przygotowujemy foremkę do pralinek lub silikonową foremkę do kostek lodu i mały pędzelek (może być kuchenny lub taki do malowania).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/06/pralinki-z-truskawkowym-nadzieniem.html