Tort gruszkowy

Beata
Ciasta
13.06.2015 23:53
Tort gruszkowy

1 kg gruszek 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki cukru + 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 4 białka 12 żółtek 100 g mąki pszennej 4 łyżki żelatyny 500 ml mleka 500 g śmietany kremówki 36% cukier puder Wykonanie: Białka ubić na sztywną pianę z 1/2 szklanki cukru. 8 żółtek utrzeć z 3 łyżkami cukru do białości na puszystą masę. Śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru, a następnie połączyć z mlekiem i żółtkami. Gruszki obrać ze skórki i zalać szklaną wody wymieszaną z 3 łyżkami cukru oraz cynamonem. Wlać ciasto i piec około 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto wyciągnąć i poczekać aż wystygnie. Na dno tortownicy układamy jeden nasączony biszkopt i po bokach układamy plasterki gruszek. Do mleka wsypać 3/4 szklanki cukru i zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie zimnej wody i delikatnie podgrzewać, aby się rozpuściła. Miksując jajka wlewać bardzo powoli zagotowane mleko z cukrem. Połączyć delikatnie ciasto z mąką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakiuczucie.blogspot.com/2015/02/tort-gruszkowy.html