Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur wymiatają :) Składniki: - 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowe jasnej, - 2 jaja, - 3/4 szklanki wody gazowanej, - 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), - 1/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego, - 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, - 250 g borówek amerykańskich, - 1 łyżeczka proszku do pieczenia, - szczypta soli. Przygotowanie: - Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem, borówki umyć i osuszyć ręcznikiem. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. - Na upieczone gofry wyłożyć konfitury lub owoce, posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.