Bardzo polecam :) SKŁADNIKI: (na tortownicę 21 cm) 500 g twarogu sernikowego 2 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku 1 szkl śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru* 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 20 dag chałwy 2 łyżki czekolady w proszku lub kakao słodkiego typu Puchatek Mus z białej czekolady 2/3 tabliczki białej czekolady 2/3 szkl śmietany 30% 1 łyżka śnieżki (suchego proszku) Dodatkowo: wiśnie suszone SKWORCU namoczone w likierze wiśniowy * pomimo dodatku chałwy masa serowa wcale nie jest bardzo słodka, jeśli ktoś woli bardzo słodkie ciasta można dodać więcej cukru, ale wydaje mi się że ta ilość jest wystarczająca, tym bardziej że mus z białej czekolady dosładza całość 1. Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzątku - nie może być żadnych grudek, w razie potrzeby można całość jeszcze chwilę podgrzać w mikrofali. Na jej środek wyłożyć ok 2 łyżki stołowe (ja używałam dużej łyżki-miarki 50 ml więc brałam po jednej) masy z kakao, na środek tej masy kakaowej taką samą porcję masy jasnej, na jej środek znów masę kakaową i tak aż do wyczerpania obu mas. Ja na brzeg ułożyłam wiśnie suszone namoczone w likierze wiśniowym (moczyły się tak 3 doby), później patyczkiem do szaszłyków narysowałam kółka, wstrzyknęłam tam strzykawką likier wiśniowy, a następnie zrobiłam promienie tworząc pajęczynkę i w nie również wstrzyknęłam likier wiśniowy (dosłownie po kropelce). Zdziwienie i podziw w oczach męża - bezcene ;) A do tego ten smak - delikatny, lekko chałwowy, z cudownym musem z białej czekolady i namoczonymi w likierze wiśniami. 2 łyżki tak ubitej śmietanki dodać do rozpuszczonej czekolady (nie może być za ciepła po śmietana mogłaby się zważyć), wymieszać. 2015 Sernik zebra na zimno - chałwowo-czekoladowy z musem z białej czekolady Subskrybuj: Komentarze do posta ( Atom ) 3. Masę serową podzielić na pół, do jednej części dodać 2 łyżki słodkiego kakao. Ciasteczkowy sernik na zimno tak nam posmakował, że chciałam zrobić znów jakiś serniczek na podobnej bazie. 2 łyżki masy serowej dodać do rozpuszczonej żelatyny (jeszcze ciepłej) i dokładnie wymieszać. 5. Czekoladę rozpuścić (ja wkładam na minutę do mikrofali a później wyjmuję i mieszam aż się wszystko rozpuści).