Składniki: (na 2-3 porcje) Farfalle czekoladowe: - 250 g mąki żytniej - 2 jajka - pół łyżki oliwy z oliwek - odrobina soli - 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana - 10 ml mleka Gotowanie: - pół litra wody - mała szczypta soli - 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: - pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga - 220 ml gęstego jogurtu naturalnego 6. Makaron można ususzyć i spożyć innego dnia Gotować: 1. w wodzie z dodatkiem cukru i odrobiny soli - świeży makaron: 2-5 minut w zależności od grubości - suszony makaron: 10-12 minut Makaron odcedzić i ciepły układać na talerzach by delikatnie ostygł. Kroić w grube, długie wstążki, a następnie w prostokąciki wymiary około 2 na 3 cm bądź 2,5 na 3,5 cm 3. Widelcem lub dłonią stopniowo wyrabiać ciasto,aż do połączenia się składników. Kroić w grube, długie wstążki, a następnie w prostokąciki wymiary około 2 na 3 cm bądź 2,5 na 3,5 cm 5. Przesiać mąkę ze szczyptą soli, formując kopiec z wgłębieniem na środku, do którego należy dodać jajka i oliwę z oliwek oraz rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladę 3. Dodatkowo potrzebne będą: - blender bądź blender ręczny - misa o wysokich ściankach - garnuszek do gotowania makaronu - łyżka do wyjmowania makaronu Dekoracja: - kleksy z jogurtu naturalnego gęstego - plasterki truskawki - wiórki czekolady gorzkiej Goplany - czekoladowe farfalle Przygotowanie: 1. 5. Odstawić na około 10-25 minut by makaron troszkę podsechł. Nakładać do talerzy/miseczek Dekorować: Kleksem jogurty naturalnego gęstego, truskawkami, wiórkami czekolady gorzkiej, oraz układać makaron czekoladowy na wierzch by przystroił całość. Odstawić na około 10-25 minut by makaron troszkę podsechł.