Dziś przedstawiam trochę urozmaiconą jego wersję z dodatkiem pikantnej salsy truskawkowej, w końcu sezon na truskawki rozkręca się na dobre! Składniki: Placek: -> 250g sera Ricotta -> 150g jogurtu greckiego -> 2 jajka -> Sok z limonki -> Skórka z połowy limonki -> 1-2 łyżki miodu Salsa: -> 300 g świeżych truskawek -> Sok z połowy limonki -> Szczypta chilli -> Garść świeżej mięty -> 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Ricotte przekładamy na durszlak i pozostawiamy na około 30 minut, tym samym pozbywając się nadmiaru wody. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. [ aż wierzch się zarumieni]. Kolejno przekładamy do miski, dokładamy jogurt grecki, ścieramy skórkę z limonki, oraz wyciskamy sok. Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 180C [ aż wierzch się zarumieni]. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy miód oraz chilli. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto i odstawiamy, aby wystygło. Jest to bardzo popularny deser we Włoszech, niestety w Polsce nie zyskał on jeszcze wielu zwolenników..a szkoda... Chłodzimy w lodówce około 30 minut.