Składniki: - 4 średnie bakłażany, - 1 główka czosnku, - 1 średnia cebula, - 6 filecików anchois, - Serek Kremowy Arla Apetina Czosnek i zioła, - 2 łyżki kaparów, - 1 łyżka posiekanego tymianu, - 1 łyżka posiekanej mięty, - 1 łyżka posiekanej bazylii, - inne zioła wg. uznania, - sok i skórka otarta z wyszorowanej cytryny, - sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: - Bakłażany nakłuć nożem, wyłożyć na blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut). Do pasty dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, wymieszać i doprawić do smaku. - Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary i anchois, chwilę dusić. Znakomicie smakuje w słoneczny weekendowy poranek, zjedzona na chrupiącej grzance w ogródku lub na tarasie :)