- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
300 ml śmietanki 30% ( polecam z biedronki )
2 jajka
1 łyżka ciepłej, przegotowanej wody
opakowanie cukru waniliowego ( 16g ), lub ziarenka z laski wanilii
100g cukru
Przepis
Do przygotowania lodów, potrzebujemy 3 miski.
Jajka sparzamy wrzątkiem i oddzielamy białka od żółtek, a cukry mieszamy ze sobą.
W 1 misce ubijamy na sztywno białka, dodając połowę cukru.
W 2 misce ubijamy śmietankę ( na sztywno ).
W 3 misce ucieramy żółtka z pozostałym cukrem i łyżką wody, do uzyskania gładkiej konsystencji.
Zawartość wszystkich misek dokładnie ( ale delikatnie ) łączymy ze sobą, najlepiej robiąc to drewnianą łyżką.
Gotowe lody przekładamy do pojemnika, w którym będą mrożone, zamykamy i do zamrażalki ( najlepiej na noc ).