Składniki: Składniki na zupę: 3 l wody 200 g mrożonej włoszczyzny w paski 3 ziemniaki 1 kostka drobiowa 1 kostka wołowa 2 ziela angielskie 1 liść laurowy pieprz cayenne 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kluchy: 4 średnie ugotowane ziemniaki 2 surowe ziemniaki 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g mielonej wieprzowiny 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku sól pieprz 1. Pozostałe ziemniaki obieramy, 3 kroimy w kostkę i płuczemy, 2 ostatnie ścieramy na tarce i odciskamy z nich sok. Żeby praca poszła nam sprawnie i szybko najpierw gotujemy 4 ziemniaki przeznaczone na kartacze. Na mokrą dłoń nakładamy kawałek ciasta ziemniaczanego, po środku mięsną kulkę i zawijamy w owalny kształt. 7. Kiedy ziemniaki będą półmiękkie wrzucamy kluchy i gotujemy około 7 minut. 4. Do mięsa dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz oraz majeranek. Do zupy dodajemy ziemniaki, doprawiamy pieprzem cayenne. Teraz szybko formujemy zgrabne kartacze, zanim warzywa w zupie się rozgotują. Dziś na obiad proponuję pożywny krupnik z kluchami ( cepelinami).