Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki ! Składniki: Ciasto: > 200g mrożonego szpinaku -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy -> Niewielka ilość soli Farsz: -> 2 piersi z kurczaka -> 1 ser feta -> 1 czerwona papryka -> Sól, kurkuma, chilli, zioła prowansalskie Panierka -> 1 jajko -> 100 g mielonych migdałów/orzechów Wykonanie: Ciasto: Szykujemy 2 talerze -> głęboki – rozbijamy jajko z dodatkiem soli i pieprzu -> W tym czasie kroimy ser feta na kostkę średniej wielkości podobnie jak paprykę. Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. ; Płytki rozsypujemy migdały Do naleśników nakładamy około 2 łyżki farszu i zawijamy na kształt krokietów. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Ostatnio śledząc różne blogi natrafiłem na konkurs, którego tematem było lekkie wiosenne danie! Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej konsystencji odstawiamy na 15 minut. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki.