SKŁADNIKI (6-8 burgerów): - 1 szklanka ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy (ok. 170g) - 3/4 szklanki posiekanej świeżej zieleniny (szpinaku, jarmużu lub zielonej pietruszki) - 1 cebula - 1,5 szklanki posiekanych pieczarek (ok. 2 dużych pieczarki) (100g) - 1/2 szklanki orzechów włoskich - 1 ząbek czosnku - 1 szklanka drobnych płatków owsianych lub bułki tartej - 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego - 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych - 1/2 łyżeczki różowej soli himalajskiej - 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - 1/3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki - 1 łyżka octu balsamicznego - 1 łyżka musztardy Dijon lub Rosyjskiej - 2 łyżki oliwy z oliwek lub bezzapachowego oleju kokosowego PROPONOWANE DODATKI: - mix sałat - ogórek kiszony - świeża bazylia - pomidor - świeże krążki czerwonej cebuli - musztarda - ketchup - ostry sos Sriracha (opcjonalnie) - kiełki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki i zieleninę myjemy i siekamy (jeśli używamy jarmużu, używamy jedynie oderwanych liści od łodyg). flaxseed - 1 tbsp nutritional yeast flakes - 1/2 tsp pink himalayan salt - 1/3 tsp ground black pepper - 1/3 tsp ground paprika - 1/2 tsp dried parsley - 1 tbsp balsamic vinegar - 1 tbsp Dijon mustard - 2 tbsp olive oil or fragrance-free coconut oil ADDITIONS: - mixed salad greens - pickled cucumber - fresh basil - tomato - red onion rings - mustard - ketchup - Sriracha sauce (optional) PREPARATION: Wash the mushrooms and greens and chop them (if using kale, use only the leaves, discard the stems). 2 large mushrooms) (100g) - 1/2 C walnuts - 1 garlic clove - 1 C of oat flakes or bread crumbs - 1/4 C ground 170g) - 3/4 C chopped fresh greens (spinach, kale or parsley) - 1 onion - 1.5 C chopped mushrooms (approx. Burgery doskonale nadają się także do zamrożenia, po usmażeniu i ostudzeniu wystarczy zawinąć każdy osobno w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Burgery doskonale nadają się także do zamrożenia, po usmażeniu i ostudzeniu wystarczy zawinąć każdy osobno w folię spożywczą i przechowywać w zamrażarce do 2 miesięcy. Based on this recipe INGREDIENTS (6-8 burgers): - 1 C cooked brown or green lentils (approx. Put oat flakes (or breadcrumbs) in a bowl, add ground flaxseed, yeast flakes, chopped walnuts, salt, pepper and paprika. Jedz i biegaj ;) Są doskonałe na majowy piknik i grilla, lunch do pracy lub wycieczkę, pieszą lub rowerową. Do średniej miski wsypujemy płatki owsiane (lub bułkę tartą), zmielone siemię lniane, płatki drożdżowe, posiekane orzechy włoskie, sól, pieprz oraz mieloną paprykę. Odznaczają się wysoką zawartością białka, kwasów omega 3 i omega 6, witamin z grupy B, miedzi, żelaza, fosforu i błonnika. Po tym czasie, formujemy średnie burgery i smażymy je na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Then add chopped mushrooms and greens and fry for another 5 minutes. Mix all thoroughly and set aside. Next toss the cooked lentils to a food processor, add the balsamic vinegar, mustard and mix. Transfer the mix into a bowl, and put it in the fridge for 30 minutes. After that time, form burgers and fry them on the hot pan until golden brown. Add the onions and garlic to the pan and fry for 5 minutes. Bułkę podpiekamy w tosterze, smarujemy od wewnątrz musztardą, a do ketchupu dodajemy odrobinę sosu sriracha. You can also grill them. Serve with favorite additions. They are suitable for freezing, after frying, cool them down and wrap each one individually in a cling film and store in the freezer for up to 2 months. Następnie dodajemy posiekane pieczarki i zieleninę i smażymy następne 5 minut.