Polecam :) Składniki: 2 puszki ciecierzycy (około 400g każda) 1 łyżka oliwy (zwykłej, nie extra virgin) 4 łyżki syropu klonowego 1 – 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu (do smaku, ja dałam więcej) Wykonanie: Odsącz ciecierzycę na sitku i przepłucz dokładnie. Nie tylko pozwala na małe słodkie odstępstwo, gdy jesteście na diecie, ale też daje okazję do wprowadzenia tej, wydaje mi się trochę niedocenianej rośliny do menu w bardzo przyjemny i przystępny sposób. Po sukcesie ciasteczek z ciecierzycy przyszedł czas na kolejną zdrową przekąskę z jej udziałem. Podpatrzyłam ją już pewien czas temu na jakiejś stronie o zdrowym odżywianiu i wczoraj, zmotywowana rozmową z koleżanką, postanowiłam wreszcie wypróbować. Pozostaw do ocieknięcia na sitku, po czym wytrzyj w papierowym ręczniku i pocierając delikatnie pozbądź się osłonek. Przełóż nasiona na szeroką blaszkę (np. taką do ciastek) i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 200°C.