Warstwa łososiowa: 200 g wędzonego łososia skóra otarta z 1 cytryny sok z połowy cytryny koperek 2 łyżki serka kremowego pieprz mielony 300 ml śmietany kremówki Warstwa szpinakowa: 200 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 250 g mascarpone 1 łyżka serka kremowego sól, pieprz, sok z cytryny Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy Składniki: Ciasto (forma o śr. 20 cm): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 100 g margaryny Palmy szczypta soli 3 jajka Ostudzony szpinak zmiksować z mascarpone i serkiem kremowym dodając sok z cytryny. Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy na pewno będzie pięknie prezentował się na najbardziej wykwintnym przyjęciu…. Wstawić z powrotem na bardzo mały ogień i chwilę mieszać aż ciasto zrobi się szkliste. Dzisiaj proponuję Wam przepis na wytrawną przystawkę w formie tortu ptysiowego z musem łososiowym, warstwą szpinakową i chrzanową. Trzeba tylko uważać, żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie. Zmiksować łososia, sok, skórkę, koperek, serek i pieprz na jednolity mus. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić 2-3 minuty aż szpinak zwiotczeje. Warstwa chrzanowa: 200 g serka kremowego (o temp. pokojowej) mały słoiczek chrzanu