Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną

Jola
Przepisy
25.03.2015 12:59
Pieróg biłgorajski z kaszą gryczaną

Można go jeść z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z grzybów, zarówno na ciepło jak i na zimno, jak kto woli. Czas pieczenia: 90 min Temperatura pieczenia: 180 °C - 1,5 kg ziemniaków - 0,5 kg tłustego twarogu - 0,5 kg kaszy gryczanej - 3 jajka ( nie koniecznie) - 1/2 l śmietany (najlepsza wiejska) - 100 g smalcu - sól, pieprz Wykonanie: Formę wysmarować masłem lub smalcem Po pół godziny, kiedy ziemniaki trochę ostygną, dodać do masy śmietanę, jajka, ser biały - starannie pokruszony i stopiony smalec Całość dokładnie wyrobić. Pieróg z wyglądu przypomina pasztet, jednak nie ma z nim nic wspólnego. Ziemniaki obrać, ugotować i odcedzić, potłuc Na gorące ziemniaki wsypać suchą kaszę (nie gotowaną!!!). Ja najbardziej lubię z masełkiem jak widać na załączonym foto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ciastko-joli.blogspot.com/2013/08/pierog-bilgorajski.html#axzz3VIeGpp3g