Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Krzysztof
03.03.2015 9:55
Budyń czekoladowy z kaszy jaglanej

Przepis

Składniki:

· ½ szkl. kaszy jaglanej

· 1 szkl. mleka

· 10 daktyli

· 4 łyżki kakao

· szczypta soli

· 1 łyżka miodu

Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą i powtórzyć. W ten sposób pozbędziemy się goryczki. Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i gotujemy na średnim ogniu około 15 min. aż kasza wchłonie całe mleko. Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy kaszę pod przykryciem na ok. 10 min. Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 10 min. Wszystkie składniki wrzucamy do misy malaksera i miksujemy na gładką masę. Jeżeli będzie zbyt gęsta można dodać wodę, w której moczyły się daktyle. Jeżeli będzie za mało słodki można dodać więcej miodu. Zmiksowany budyń wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Smacznego!