Zielony pasztet

Joanna
02.03.2015 8:00
Zielony pasztet

Przepis

Zielony pasztet

Zielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy.

Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy"

Składniki:

2 brokuły (każdy po 500 g)

500 g filetów z kurczaka

2 średnie marchewki

2 jajka

100 g śmietanki 30%

1 łyżeczka (z górką) lubczyku

1 łyżeczka (z górką) majeranku

1 łyżeczka (z górką) tymianku

1/2 łyżeczki pieprzu

2 ząbki czosnku

1,5 łyżeczki morskiej (lub więcej)

Dodatkowo:

sól do ugotowania warzyw

masło

Brokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180°C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki.

Uwagi:

Kąpiel wodna - keksówkę w której jest pasztet wkładamy do większej foremki napełnionej wodą do połowy wysokości.

Brokuły muszą być dobrze odsączone, jeśli nie mamy czasu wystarczy po prostu wycisnąć z nich wodę :)

Jeśli nie macie malaksera zmielcie pasztet kilka krotnie w maszynce do mięsa.