Przepis
Zielony pasztet
Zielonego pasztetu nie robiłam nigdy wcześniej i to błąd, bo jest niesamowity, zarówno jeśli chodzi o konsystencję jak i smak. Wilgotny i aromatyczny. Jeśli lubicie połączanie warzyw i mięsa w pasztecie, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Sami będziecie zaskoczeni jak łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy.
Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy"
Składniki:
2 brokuły (każdy po 500 g)
500 g filetów z kurczaka
2 średnie marchewki
2 jajka
100 g śmietanki 30%
1 łyżeczka (z górką) lubczyku
1 łyżeczka (z górką) majeranku
1 łyżeczka (z górką) tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1,5 łyżeczki morskiej (lub więcej)
Dodatkowo:
sól do ugotowania warzyw
masło
Brokuły (różyczki) gotować w lekko osolonej wodzie przez parę minut (nie rozgotować). Następnie odcedzić i przelać zimą wodą. Marchewki obrać, pokroić w grube plastry i gotować parę minut, na tyle, żeby dała się zmiksować. Kurczaka pokroić w kostkę. Do malaksera wrzucić dobrze odsączone warzywa oraz mięso i czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180°C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki.
Uwagi:
Kąpiel wodna - keksówkę w której jest pasztet wkładamy do większej foremki napełnionej wodą do połowy wysokości.
Brokuły muszą być dobrze odsączone, jeśli nie mamy czasu wystarczy po prostu wycisnąć z nich wodę :)
Jeśli nie macie malaksera zmielcie pasztet kilka krotnie w maszynce do mięsa.