BABECZKI S'MORES

Krzysztof
Przepisy
29.01.2015 0:06
BABECZKI S'MORES

Przepis

Składniki na 12 babeczek:

100 g masła (pół kostki)

1 tabliczka gorzkiej czekolady

1 szklanka cukru

3 jajka

1 czubata łyżka kakao

2/3 szklanki mąki tortowej

szczypta soli

6 herbatników

2 opakowania pianek np. JoJo

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN

POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już całkiem płynne, zdejmujemy z ognia, wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.

2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach, aż uzyska jasny kolor. Cały czas miksując, wlewamy powoli czekoladę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (cały sekret mięciutkich babeczek ;))

3. Każdy herbatnik łamiemy na 4 kawałki. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Wlewamy po jednej łyżce babeczkowej masy, układamy po dwa kawałki herbatników i wlewamy więcej masy do 3/4 wysokości papilotki.

4. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy, a temperaturę w piekarniku zwiększamy do 190, najlepiej z funkcją grilla.

5. Pianki umieszczamy w misce z jedną łyżką wody i wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę (Jeżeli nie macie mikrofali, pianki można rozpuścić w kąpieli wodnej ). Wyjmujemy, dokładnie mieszamy. Na każdej babeczce tworzymy 'kleksa' z ciepłej masy i wkładamy formę z powrotem do piekarnika dosłownie na 3-4 minuty, aż pianka lekko urośnie i zacznie się rumienić. Wyciągamy i studzimy. Smacznego!

WAŻNE: Piankową masę należy użyć NATYCHMIAST ponieważ po maksymalnie dwóch minutach zaczyna znowu twardnieć.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną