Przepis
Tarta snikersowa
ilość: forma do tarty ∅ 28 cm, czas: 30 minut + schłodzenie
Składniki:
-350 g markiz czekoladowych z nadzieniem,
-50 g gorzkiej czekolady
-50 g miękkiego masła
-250 g serka mascarpone
-200 g masy krówkowej
-80 g białej czekolady
-2 snikersy
-350 g śmietany kremówki 30% lub 36 %
Przygotowanie:
Czekoladowe markizy, gorzką czekoladę i masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania masy w konsystencji mokrego piasku. Mieszankę przekładamy do tartownicy i mocno przyciskając wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, do momentu przygotowania kremu.
W misce miksujemy serek mascarpone z połową (100 g) masy krówkowej, aż do uzyskania jednolitej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Letnią czekoladę dodajemy do masy i miksujemy na gładko. Krem wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy szpatułką i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Opcjonalnie, by śmietana była bardziej zwarta, możemy dodać 1 opakowanie śmietan – fixu, wtedy tarta będzie się lepiej kroiła. Śmietanę wykładamy na schłodzoną tartę, układamy pokrojone na kawałki snikersy i ozdabiamy pozostałą częścią (100 g) masy krówkowej. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.
Smacznego! :-)