Tarta Snikersowa

Krzysztof
Ciasta
28.01.2015 14:55
Tarta Snikersowa

Przepis

Tarta snikersowa

ilość: forma do tarty ∅ 28 cm, czas: 30 minut + schłodzenie

Składniki:

-350 g markiz czekoladowych z nadzieniem,

-50 g gorzkiej czekolady

-50 g miękkiego masła

-250 g serka mascarpone

-200 g masy krówkowej

-80 g białej czekolady

-2 snikersy

-350 g śmietany kremówki 30% lub 36 %

Przygotowanie:

Czekoladowe markizy, gorzką czekoladę i masło umieszczamy w malakserze i miksujemy do uzyskania masy w konsystencji mokrego piasku. Mieszankę przekładamy do tartownicy i mocno przyciskając wylepiamy spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia, do momentu przygotowania kremu.

W misce miksujemy serek mascarpone z połową (100 g) masy krówkowej, aż do uzyskania jednolitej masy. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Letnią czekoladę dodajemy do masy i miksujemy na gładko. Krem wykładamy na schłodzony spód, wyrównujemy szpatułką i ponownie wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Opcjonalnie, by śmietana była bardziej zwarta, możemy dodać 1 opakowanie śmietan – fixu, wtedy tarta będzie się lepiej kroiła. Śmietanę wykładamy na schłodzoną tartę, układamy pokrojone na kawałki snikersy i ozdabiamy pozostałą częścią (100 g) masy krówkowej. Gotowe ciasto przechowujemy w lodówce.

Smacznego! :-)