Przepis
Z podanej ilości składników otrzymacie 16 porcji. Jedna to 90kcal w tym 4g białka, 3,6g tłuszczu oraz 10g węglowodanów. Wartość energetyczna całej masy to 1440kcal w tym 63g białka, 57,6g tłuszczu oraz 162,6g węglowodanów.
SKŁADNIKI:
440g czerwonej fasoli konserwowej po odsączeniu- 2 puszki
85g banana
3 jajka
15g kakao- 3 łyżki
80g miodu- 3 łyżki
40g gorzkiej czekolady- u mnie 70%
40g orzeszków ziemnych
sól
cynamon
1 łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Fasolę opłukać i odsączyć
Żółtka zblendować z fasolą, bananem i miodem
Dodać kakao, cynamon, sodę i szczyptę soli i dokładnie wymieszać
Orzeszki i czekoladę drobno posiekać i dodać do masy
Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać wszystko łyżką
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia- moja to 22,5x22,5cm
Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
Po upieczeniu odstawić do całkowitego wystudzenia