Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu

Niezły
Desery
14.01.2015 8:29
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu

Przepis

Składniki:

1 jabłko

10 posiekanych orzechów laskowych

2 łyżki rodzynek

4 żółtka

4 łyżeczki cukru trzcinowego

1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Jabłko umyj, obierz i pokrój na małą kostkę, podziel na pół i wyłóż dno mini tart, następnie posyp po jednej łyżce rodzynek do każdej i orzechami laskowymi. Złotka ucieraj z cukrem na puszystą pianę, cały czas ucierając dodaj sok z cytryny. Puszystym koglem - moglem zalej tarty.

Pieczemy w 180 C przez ok 10 minut. Wystające orzechy mogą ściemnieć, ale nie przejmujcie się i tak smakują rewelacyjnie :)