Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free)

Dagmara
Obiad
28.01.2015 15:23
Makaron z cukinii w sosie kalafiorowym (gluten-free)

Składniki na dwie porcje: 300 g kalafiora, drobno posiekanego 200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki) 1/3 szklanki wody 150 g pieczarek, pokrojonych w plastry 1 łyżka oliwy 1 mała cebula, drobno posiekana 1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami) sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki soli morskiej 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry) szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji 1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. 4. Na dwa głębokie talerze wykładamy makaron z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli. 2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/01/makaron-z-cukinii-w-sosie-z.html