Rosół drobiowo - wołowy

Anna
01.01.2015 17:17
Rosół drobiowo - wołowy

Przepis

Potrzebne nam:

- 40 dag kości wołowych

- 2 duże uda z kurczaka

- 2 marchewki

- ćwierć selera korzeniowego

- pietruszka

- cebula (w łupinie)

- pora (białą część)

- łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach

- 3 ziarna ziela angielskiego

- liść laurowy

- 2 kostki rosołowe

- przyprawa uniwersalna

- pieprz

-sól

-maggi

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlewamy 1,5 litra ZIMNEJ wody i wkładamy umyte mięso. Stawiamy na bardzo małym gazie (ma jedynie pyrkać) i zostawiamy na godzinę. Po godzinie wyciągamy drób i ściągamy szumowiny. Marchewkę obieramy, myjemy i tniemy w mniejsze kawałki. Wrzucamy do bulionu. Dodajemy umyte i obrane seler i pietruszkę i umytego pora. Cebulę przekrawamy na pół i opalamy nas gazem, dodajemy do zupy. Wrzucamy ziele angielskie, pieprz w ziarnach i liść laurowy, zostawiamy na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy warzywa. Marchewkę zostawiamy i tniemy w plasterki, resztę wyrzucamy. Dodajemy przyprawę uniwersalną, pieprz, kostki rosołowe i zostawiamy na kolejną godzinę. Wyjmujemy kości wołowe i doprawiamy do smaku. W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie makaron. Gotowy przekładamy na talerz, dodajemy kilka plastrów marchewki i nalewamy rosół.